Mam do Ciebie trzy pytania. Czy kochasz chrupiące bagietki i kruszące się w dłoniach croissanty z miękkim środkiem, aromatycznego ratatouille i sery pleśniowe, przy których zapachach niektórym miękną nogi? Nieustannie marzysz o wizycie w paryskim bistro i rozkoszowaniem się lunchem we francuskim stylu? A kiedy nie ma na to szans, jesteś częstym gościem polskich lokali takich jak Petit Paris, słynna Charlotte z Placu Zbawiciela w Warszawie albo odwiedzasz cheese bary? I ostatnie pytanie. Czy jedzenie i gotowanie to Twoje ukochane hobby? Jeśli na przynajmniej jedno z tych pytań odpowiedział_ś twierdząco, nie możesz przejść obojętnie obok nadchodzącej premiery Wydawnictwa Znak. Z szybko bijącym sercem i rumieńcami na twarzy – ponieważ sami odliczamy do dnia premiery – przedstawiamy „Francję na talerzu”. Ta książka to wielkie „WOW”!
Kompendium wiedzy o kuchni francuskiej
Być może w zeszłym roku rzuciła Ci się w oczy, a może i w ręce, całkiem pokaźna pod względem formatu (24.0 x 32.8 cm) i wagi (5 kg) książka „Italia na talerzu”. Napisał ją francuski dziennikarz, krytyk kulinarny, François-Régis Gaudry. Wielkie tomiszcze (464 stron), w którym Francuz oprowadza czytelnika po zakamarkach kuchni włoskiej, mimo wysokiej ceny (229,99 zł) cieszyło się tak ogromną popularnością, że szybko wskoczyło na listę bestsellerów i doczekało się kilku dodruków. Przypuszczamy, ze „Italia na talerzu” znalazła się w wielu polskich domach pod choinką jako świąteczny prezent. Czy „Francja na talerzu” również odniesie u nas tak spektakularny sukces? Co do tego nie mamy najmniejszej wątpliwości. Warto w tym miejscu dodać, że New York Times uznał „Francję na talerzu” najlepszą kulinarną książką roku i najlepszą książką na prezent.
Francja na talerzu. Wszystko o kuchni francuskiej
Znasz z pewnością określenie „jeść jak francuski piesek”. Przymiotnik „francuski” jest użyty w nim nie bez powodu. To właśnie francuska kuchnia słynie z niezwykle wyszukanych i delikatnych smaków. A kto może wiedzieć i napisać o nich lepiej niż rodowity Francuz.
„Francja na talerzu” to książka, która stanowi swoiste vademecum kuchni francuskiej. François-Régis Gaudry zabiera nas w fascynującą podróż kulinarną przez Francję, odkrywając tajemnice i smaki tego wyjątkowego kraju. Podobnie jak w „Italii na talerzu” nie ogranicza się wyłącznie do przedstawiania smakowitych przepisów na dania kuchni francuskiej, chociaż i tych oczywiście nie zabraknie. Autor przytacza wiele anegdot, ciekawostek i dzieli się informacjami o francuskich specjałach. Poznamy również 260 osobistości, które są związane ze światem francuskich kulinariów i smakowite adresy.
Czego dowiemy się z książki „Francja na talerzu”? Na przykład przeczytamy:
- ile bąbelków mieści się w jednej butelce szampana?
- kto mieszka w serze casgiu merzu?
- czy tosty francuskie naprawdę pochodzą z Francji?
- ile wynosi czesne w Le Cordon Bleu?
- jakie cukierki kupił w Galii Asterix?
- ile bagietek dziennie kupują łącznie Francuzi?
Wraz z autorem będziemy podróżować po całej Francji kulinarnymi (winnymi oczywiście też) szlakami – od Prowansji po paryskie bistro. Na stronach książki znajdziemy również ilustracyjne przewodniki po m.in. francuskim pieczywie, francuskich winach, francuskich ostrygach, a nawet francuskich frytkach. Prześledzimy nawet drzewo genealogiczne serów!
Jeśli marzysz o gotowaniu jak prawdziwy Francuz, to „Francja na talerzu” dostarczy Ci nie tylko wiedzy, ale także inspiracji i przepisów, które pozwolą Ci odtworzyć prawdziwe smaki Francji w swojej kuchni. Nie znamy lepszej książki dla miłośników Francji i jej smaków!
Premiera książki „Francja na talerzu” już 11 października.
Skomentuj