Strona główna » “Ateny do zjedzenia” z nominacjami do World Gourmand Cookbook Awards 2023
Aktualności ze świata książki Poradniki

“Ateny do zjedzenia” z nominacjami do World Gourmand Cookbook Awards 2023

Ateny do zjedzenia

Jeśli w swojej kuchni jesteś masterchefem i szukasz kulinarnych inspiracji z różnych stron świata, to z pewnością nie są Ci obce książki Bartka Kieżuna. Do jego pokaźnych i zachwycających już od okładki publikacji, które od sześciu lat ukazują się nakładem Wydawnictwa W.A.B., dołączyła w 2022 roku książka „Ateny do zjedzenia”. Okazuje się, że zainteresowali się nią nie tylko polscy czytelnicy. Tytuł dostał nominacje do World Gourmand Cookbook Awards – czyli do tzw. kulinarnych Oscarów – aż w trzech kategoriach!

Bestsellerowe książki kulinarne Bartka Kieżuna

Najnowsza książka kulinarna Bartka Kieżuna, specjalisty w zakresie kuchni śródziemnomorskich otrzymała trzy nominacje do World Gourmand Cookbook Awards. „Ateny do zjedzenia” zostały wyróżnione w kategoriach:

  • Local – Cities,
  • Mediterranean – Dun Gifford Award,
  • Series – jako część serii książek (ten cykl Wydawnictwa Buchmann zainicjowała książka „Italia do zjedzenia”).

Jak czytamy w opisie:

„Ateny do zjedzenia” – kolejna książka autorstwa Bartka Kieżuna zabiera nas w kulinarną podróż po zakątkach greckiej stolicy. To album o historii miasta, o greckich bogach, o drogach i bezdrożach, o owcach i kozach oraz o kościołach i świątyniach, a także – a może przede wszystkim – o wspaniałej greckiej kuchni, która potrafi skraść niejedno serce.

Kulinarne Oscary

World Gourmand Cookbook Awards to wydarzenie, które od 1995 roku gromadzi i prezentuje szerokiej publiczności najlepsze książki kulinarne z około 230 krajów i regionów świata. To największy przegląd najnowszych publikacji na temat gotowania, które ukazały się w danym roku. Jury w swojej ocenie szczególnie bierze pod uwagę atrakcyjność książki i znaczenie z międzynarodowego punktu widzenia. Warto zaznaczyć, że Gourmand Award to najbardziej prestiżowa światowa nagroda dla książek kulinarnych. Ale nie tylko. To również najważniejsze światowe wydarzenie poświęcone kulturze kulinarnej. Docenia m.in. szefów kuchni w całego świata i wszystko co ze sztuką gotowania jest związane.

Listę wszystkich wyróżnionych książek kulinarnych z całego świata znajdziesz TUTAJ.

Nie masz jeszcze w swoich kulinarnych zbiorach książki „Ateny do zjedzenia”? Kupisz ją TUTAJ.

Zachęcamy również do zapoznania się z wcześniejszymi tytułami bestsellerowej serii Wydawnictwa Buchmann:

Kasia

Kiedy byłam w zerówce, nauczyłam się czytać, żeby już więcej się nie nudzić. Od tej pory pochłaniałam kolejne książki, czytając – ku zgrozie pozostałych domowników – przez pierwsze lata na głos. Z kolei w szkole cały czas kończyło mi się miejsce na bibliotecznej karcie, bo byłam tam codziennym gościem. W zawrotnym tempie przerobiłam wszystkie tytuły Astrid Lindgren i do dziś mam sentyment do „Ronji, córki zbójnika”. Chociaż moim ukochanym tytułem z dzieciństwa pozostaje wciąż „Zajączek z rozbitego lusterka”. Na szczęście wraz z wiekiem miłość do książek nie zanikła, a wręcz miała okazję rozkwitnąć dzięki już ponad 5 – letniej pracy w księgarni.
Jednak nie samą literaturą żyje człowiek. Kiedy nie czytam, haftuję tamborki z joginkami i wyciszam umysł, praktykując ashtangę. Za to z wykształcenia jestem psychologiem i arteterapeutką, dlatego mam słabość do psychologicznej literatury i książek Yaloma. Uwielbiam dzieci i kocham literaturę dziecięcą, więc niech nie zdziwi Cię duża liczba wpisów na temat moim zdaniem najbardziej wartościowych książek dla najmłodszych. Sama posiadam ich zawrotną liczbę - nie bez powodu maluchy znajomych mówią na mnie „ciocia od książek”. W kościach czuję, że w bliżej nieokreślonej przyszłości zostanę pisarką książek dla dzieci. Ale wracając do teraz – na co dzień trenuję swoją cierpliwość, dzieląc dom z czwórką kotów i znajdując kłaki oraz żwirek we wszystkich możliwych miejscach.

Skomentuj

Kliknij tutaj, by skomentować