Jeśli w swojej kuchni jesteś masterchefem i szukasz kulinarnych inspiracji z różnych stron świata, to z pewnością nie są Ci obce książki Bartka Kieżuna. Do jego pokaźnych i zachwycających już od okładki publikacji, które od sześciu lat ukazują się nakładem Wydawnictwa W.A.B., dołączyła w 2022 roku książka „Ateny do zjedzenia”. Okazuje się, że zainteresowali się nią nie tylko polscy czytelnicy. Tytuł dostał nominacje do World Gourmand Cookbook Awards – czyli do tzw. kulinarnych Oscarów – aż w trzech kategoriach!
Bestsellerowe książki kulinarne Bartka Kieżuna
Najnowsza książka kulinarna Bartka Kieżuna, specjalisty w zakresie kuchni śródziemnomorskich otrzymała trzy nominacje do World Gourmand Cookbook Awards. „Ateny do zjedzenia” zostały wyróżnione w kategoriach:
- Local – Cities,
- Mediterranean – Dun Gifford Award,
- Series – jako część serii książek (ten cykl Wydawnictwa Buchmann zainicjowała książka „Italia do zjedzenia”).
Jak czytamy w opisie:
Kulinarne Oscary
World Gourmand Cookbook Awards to wydarzenie, które od 1995 roku gromadzi i prezentuje szerokiej publiczności najlepsze książki kulinarne z około 230 krajów i regionów świata. To największy przegląd najnowszych publikacji na temat gotowania, które ukazały się w danym roku. Jury w swojej ocenie szczególnie bierze pod uwagę atrakcyjność książki i znaczenie z międzynarodowego punktu widzenia. Warto zaznaczyć, że Gourmand Award to najbardziej prestiżowa światowa nagroda dla książek kulinarnych. Ale nie tylko. To również najważniejsze światowe wydarzenie poświęcone kulturze kulinarnej. Docenia m.in. szefów kuchni w całego świata i wszystko co ze sztuką gotowania jest związane.
Listę wszystkich wyróżnionych książek kulinarnych z całego świata znajdziesz TUTAJ.
Nie masz jeszcze w swoich kulinarnych zbiorach książki „Ateny do zjedzenia”? Kupisz ją TUTAJ.
Zachęcamy również do zapoznania się z wcześniejszymi tytułami bestsellerowej serii Wydawnictwa Buchmann:
Skomentuj