Strona główna » „Rześko. Najbardziej zmysłowy poradnik osiędbania”. Obowiązkowa lektura na wiosnę i lato
Polecenia Poradniki

„Rześko. Najbardziej zmysłowy poradnik osiędbania”. Obowiązkowa lektura na wiosnę i lato

Rześko. Najbardziej zmysłowy poradnik osiędbania

Z radością witasz wiosnę i ciepłe, a czasami wręcz upalne, letnie dni? Czy może raczej z utęsknieniem myślisz już o jesieni i zimie? Każdy z nas ma swoją ulubioną porę roku, co podyktowane jest tym, jak się czujemy przy określonej pogodzie i jakie aktywności preferujemy. Autorka bestsellerowego poradnika „Ciepło. Najprzytulniejszy poradnik osiędbania”, Nina Czarnecka, wzięła więc na warsztat z pozoru najbardziej lubiane pory roku. Jakie bolączki niesie wiosna i lato? Jakich elementów nie lubimy w tych ciepłych miesiącach? Odpowiedzi na te pytania znajdziesz w poradniku „Rześko. Najbardziej zmysłowy poradnik osiędbania”.

Poczuj się przyjemnie wiosną i latem z „Rześko”

Wiosna jest już w pełnym rozkwicie, a temperatury za oknem i coraz dłuższy dzień już dają znać, że wielkimi krokami zbliża się lato. Dla niektórych z nas najbliższe miesiące mogą być więc dużym wyzwaniem. Puchnące od upału nogi i nadmierne pocenie się, bóle głowy wywołane zmieniającym się ciśnieniem, alergie spowodowane pyleniem traw i drzew, ciągłe zmęczenie i frustracja. Znasz z doświadczenia te uprzykrzające życie objawy?

Jeśli są to częste dolegliwości, przez które musisz przechodzić wiosną i latem, zdecydowanie może Cię martwić nadchodzący czas. Na szczęście w książce „Rześko. Najbardziej zmysłowy poradnik osiędbania” Nina Czarnecka bierze na warsztat każdy miesiąc od marca do sierpnia. Autorka znana z bloga blimsien.com zajmuje się ajurwedą, czyli tradycyjną indyjską nauką medyczną, dlatego w poradniku znajdziesz ajurwedyjskie podejście do dbania o siebie. Nie musisz się jednak obawiać trudnego języka i przeładowania teorią, ponieważ Nina Czarnecka pokazuje praktyczne zastosowanie ajurwedy dostosowane do współczesnych czasów. Jak pisze:

Możesz skupić się na diecie, poradach dotyczących pogody czy snu i odpoczynku. Ostatecznie nie jest to przecież książka w całości poświęcona ajurwedyjskiemu podejściu, jest po prostu moja, przefiltrowana przez odczucia, doświadczenia i intuicję oraz – chyba mogę tak powiedzieć – polskość. Chodzi o to, aby stosować ajurwedyjskie wskazówki, ale jednocześnie brać pod uwagę nasze realia, a nie kopiować podejście sprzed pięciu tysięcy lat.

Warto dodać, że książka jest wzbogacona niezwykle klimatycznymi zdjęciami, które wykonała Maia Sobczak („Qmam kaszę”, „Przepisy i inne namiętności”).

„Rześko” – ajurwedyjskie podejście do osiędbania wiosną i latem

Autorka w pierwszym rozdziale pisze o najważniejszych zasadach dotyczących ajurwedy. Przypomina podstawową wiedzę o doszach (vata, pitta, kapha), którą zawarła już w książce „Ciepło”. Jeśli więc nie czytałaś jej pierwszej książki, bez problemu możesz zacząć pracę z poradnikiem „Rześko”.

Kolejne rozdziały dotyczą już miesięcy od marca do sierpnia. Autorka charakteryzuje krótko każdy z nich – jak zmienia się przyroda? Jakie wyzwania stawiają przed osobami o konstytucji vata/pitta/kapha? Wypunktowuje również, jakie zadania czekają nas w danym miesiącu, np. w marcu ważne jest m.in. zadbanie o układ limfatyczny, wspieranie wątroby, dbanie o ciepło, porządki w domu i emocjach.

Poznasz konkretne praktyki ajurwedyjskie i rytuału, które pomogą Ci zadbać o organizm i poczuć się lepiej, m.in.:

– szczotkowanie ciała na sucho, które porusza limfę,

– skrobanie języka, aby pozbyć się ama,

– techniki świadomego oddychania,

– muditę (praktykę wywodzącą się z buddyzmu),

– wiparitakarani (praktyka wspierająca układ krążenia),

– brahmamuhurtę (rytuał wstawania przed świtem),

– kąpiel księżycową,

– praktykę Mauny, która pomaga przy przebodźcowaniu.

Dieta, która wspiera organizm wiosną i latem

Dbanie o zdrowie to również pilnowanie zdrowej diety. W książce „Rześko. Najbardziej zmysłowy poradnik osiędbania” nie zabrakło więc podrozdziałów dotyczących kuchni. Nina Czarnecka zwraca uwagę na konkretne produkty, zioła i przyprawy, które warto jeść, opisując, dlaczego są dobre dla zdrowia w konkretnym miesiącu i w jakich dolegliwościach mogą Ci pomóc. Proponuje również przepisy w stylu comfort food, które sprawdzą się na śniadanie, obiad czy kolację. Nauczysz się więc przyrządzać:

– szpinakowe naleśniki z sosem chrzanowym i pieczonymi warzywami,

– kitchari,

– cilbir,

– dutch baby z truskawkami i syropem z kwiatów z czarnego bzu,

– ugruntowujące kaszotto z kurkami.

W „Rześko” znajdziesz nie tylko przepisy na konkretne dania, ale także przepisy na zdrowe napoje:

– herbatkę z mniszka lekarskiego,

– tuaregę, czyli herbate z mięty na upały,

– cold brew z hibiskusa,

– naturalny napój izotoniczny,

– nawilżający napój arbuzowy,

– napar z liści pietruszki.

W kalendarzu już maj, więc jeśli czujesz, że najbliższe miesiące mogą być dla Ciebie trudne ze względu na upały i związane z nimi dolegliwości zdrowotne, albo masz ochotę zgłębić wiedzę o ajurwedyjskim podejściu do wiosny i lata, koniecznie sięgnij po książkę Niny Czarneckiej „Rześko. Najbardziej zmysłowy poradnik osiędbania”.

Kasia

Kasia

Skomentuj

Kliknij tutaj, by skomentować