Strona główna » „Pyszne przypadki. Niewiarygodne historie słynnych dań”. Czy wiesz, które potrawy powstały niechcący?
Książki dla dzieci Zapowiedzi i nowości

„Pyszne przypadki. Niewiarygodne historie słynnych dań”. Czy wiesz, które potrawy powstały niechcący?

Pyszne przypadki. Niewiarygodne historie słynnych dań

Wszyscy lubimy smacznie zjeść, ale z pewnością jednak niewielu z nas zastanawia się, kiedy powstał dany przepis i jak do tego doszło. A okazuje się, że dania są jak wynalazki. Ktoś musiał wpaść na pomysł stworzenia przepisu i działo się to zazwyczaj całkowicie przez przypadek. Ile razy nam, kiedy eksperymentujemy w kuchni albo zwyczajnie wyjadamy resztki z lodówki, zdarzy się zrobić nietypową potrawę. Zabrakło nam składnika, zapomnieliśmy albo dodaliśmy czegoś za dużo z roztargnienia. Przypadki chodzą po ludziach i właśnie dzięki nim możesz dziś kupić paczkę chipsów do wieczornego seansu z Netflixem na kanapie. Tak, chipsy to wynalazek XIX wieku! Jesteś ciekawy, które inne popularne dania i przekąski powstały całkowicie niespodziewanie, z ciekawości, a nawet dla żartu? Sięgnij po książkę Łukasza Modelskiego „Pyszne przypadki. Niewiarygodne historie słynnych dań”.

Nowa książka dla dzieci Łukasza Modelskiego – „Pyszne przypadki”

W marcu nakładem Wydawnictwa Dwie Siostry ukazała się książka dla dzieci „Pyszne przypadki. Niewiarygodne historie słynnych dań”. Pełne anegdotek krótkie opowieści, które być może trochę trzeba włożyć między bajki, ale które z pewnością mają coś z prawdy, spisał Łukasz Modelski, dziennikarz, znawca historii kuchni, autor książek kulinarnych, m.in. „Droga przez mąkę”, „Mała historia kuchni. Dzieje się”. W swojej najnowszej publikacji skierowanej do młodych czytelników zawarł również przepisy na omawiane potrawy. W zaskakujący komiksowy sposób zilustrował ich wykonanie Jacek Ambrożewski. Jego grafiki możesz kojarzyć z takich bestsellerowych książek, jak „Ale odlot!” czy „Podróżnicy. Wielkie wyprawy Polaków”.

Pozycja „Pyszne przypadki. Niewiarygodne historie słynnych dań” jest więc połączeniem książki popularnonaukowej dla dzieci 8+, jak i poradnika kulinarnego. W genialne zaprojektowanej graficznie publikacji znajdziesz aż 17 historii potraw wraz z dokładnie opisanymi krokami ich wykonania. Adresatem „Pysznych przypadków” jest dziecięcy czytelnik, ale tytuł ten zainteresuje i zaskoczy niejednego dorosłego.

Jakie potrawy powstały przypadkiem i dlatego znajdziemy je w książce? Oto przykładowe rozdziały:

  • Kpiny z milionera, czyli czipsy ziemniaczane,
  • Placek ubogich dla królowej, czyli pizza margherita,
  • Kulki w herbacie, czyli bubble tea,
  • Siostry w pośpiechu, czyli tarta tatin,
  • Pyszny zakalec, czyli brownie,
  • Każdy może być wynalazcą, czyli lody na patyku,
  • Skutki zabawy z ogniem, czyli naleśniki Suzette,
  • Coś się zgniotło, czyli Eton Mess.

Książka „Pyszne przypadki. Niewiarygodne historie słynnych dań” Łukasza Modelskiego zawiera w sobie sporą dawkę humoru, a przy okazji dostarcza historycznej wiedzy z zakresu kulinariów. Dzieci z pewnością pokochają te opowieści i przepisy! Autorom gratulujemy świetnego pomysłu na publikację dla młodych czytelników i czekamy na jej sukcesy na rynku książki.

Kasia

Kasia

Skomentuj

Kliknij tutaj, by skomentować