Gdy słyszymy hasło „kuchnia wegańska” większość z nas odbiera je jako coś specjalnego, trudnego do zrealizowania, wymagającego nagimnastykowania się przy gotowaniu. W dodatku sporo osób kojarzy kuchnię wegańską z dietą mało zróżnicowaną, która wyklucza wiele składników i wartości odżywczych, choć nie ma wielkiego pola do popisu w zastępowaniu ich. A co, jeśli okaże się, że przepisy wegańskie mogą być ciekawe, przystępne i – przede wszystkim – pełnowartościowe? Przychodzimy dziś z wyjątkową książką kulinarną Alicji Rokickiej „Gotuj! roślinnie”, która powinna przyciągnąć uwagę wszystkich smakoszy.
Gotuj! roślinnie
Alicja Rokicka jest autorką bloga Wegan Nerd. Na dietę wegańską przeszła, mając 15 lat i od tego czasu gotuje samodzielnie, często wymyślając własne przepisy. Na swoim blogu zapewnia, że komponuje potrawy z produktów lokalnych i sezonowych, choć dania, które proponuje wcale lokalne nie są. Alicja Rokicka uwielbia podróże i sporo inspiracji kulinarnych przywozi z różnych części świata. Okazuje się, że można przyrządzić potrawy polskie, indyjskie i latynoamerykańskie bez użycia mięsa, ryb i nabiału.
Dzięki książce dowiesz się, jak przygotować:
- kapustę pekińską na kilka sposobów,
- niezwykłą polską pizzę,
- ravioli z fasolą,
- turbocynamonowe szwedzkie bułeczki,
- gruzińskie chaczapuri,
- wun sen (szklany makaron z Tajlandii),
- kolorowe sałatki,
- kojące makarony i kluski,
- roślinny street food,
- a także pożywne dania jednogarnkowe i zapiekanki.
Jeśli czujesz, że twoja kuchnia staje się nudna i brak ci inspiracji, to ta książka jest dla ciebie.
Książka „Gotuj! roślinnie” Alicji Rokickiej będzie dostępna w księgarniach od 27 marca 2024 roku, a znajdziesz ją tutaj.
Skomentuj