Haruki Murakami czyli między rzeczywistością a lustrem

Powieści polskie i zagraniczne. Powieść obyczajowa, historyczna, filozoficzna, psychologiczna, społeczno-obyczajowa

Haruki Murakami czyli między rzeczywistością a lustrem

Postprzez possession 30 kwi 2010, o 13:26

Najpierw miałam napisać, że nie pamiętam w jaki sposób zetknęłam się z ksiażkami Murakamiego, ale właśnie wtedy sobie przypomniałam, że dwa lata temu wspólokatorka pożyczyła mi Norwegian Wood. Przeczytałam na jednym wdechu. A potem odchorowałam rozterkami psychologicznymi. Do tej pory każda książka Murakamiego tak na mnie działa i muszę zrobić sobie przerwę pomiędzy kolejnymi.
Autor jest rewelacyjny jego światy dziwne i pokręcone a bohaterowie są zawieszeni w emocjonalnej próżni, którą muszą powoli zapełnić lub zostaje ona całkowicie opróżniona. Przeczytałam:
"Norwegian Wood"
"Tańcz, tańcz, tańcz"
"Na południe od granicy, na zachód od słońca"
"Sputnik Sweetheart"
"Po zmierzchu"
na półce czeka "Koniec świata i hard-boiled wonderland" z jednej strony mam ochotę ją przeczytać z drugiej wiem, że jak to zrobię będę musiała leczyć się czymś w rodzaju Bridget Jones gdzie wszystko jest proste.

Czy tylko u mnie Murakami wywołuje moralne rozterki :>?
Co dziecko, którym byłeś, pomyślałoby o dorosłym, którym się stałeś?
possession
Administrator

Re: Haruki Murakami czyli między rzeczywistością a lustrem

Postprzez iwonka 7 maja 2010, o 18:12

Jestem świeżutko po lekturze " Wszystkie boże dzieci tańczą" - zbioru opowiadań Marukamiego. To pierwsza rzecz tego pisarza, która wpadła mi w ręce, choć dużo wcześniej o nim słyszałam. Jestem pod wrażeniem. Ta książka mocno we mnie utkwiła, wyzwoliła nowe emocje, jest taka ....dziwna, inna, absorbująca? Z reguły wolę dłuższe formy wypowiedzi, ale te opowiadania po prostu mnie ujęły. Polecam!
iwonka
Nowicjusz

Postprzez timido2 25 maja 2010, o 12:26

A słyszałyście lub czytałyście najnowsze dzieło Murakamiego??
O czym mówię, kiedy mówię o bieganiu - Książka ta jest po części rejestrem treningów, dziennikiem intymnym, pamiętnikiem z podróży, a po części wspomnieniami. Obejmuje czteromiesięczny okres przygotowań do Maratonu Nowojorskiego z roku 2005. Świat Murakamiego oglądany przez soczewkę biegania jest na zmianę zabawny i otrzeźwiający, radosny i filozoficznie zadumany, ale nade wszystko odkrywczy - zarówno dla tych, którzy biegają i nie czytają książek, jak i dla tych, którzy czytają i nie biegają.
źródło: Muza

Co jest takiego w książkach tego pisarza, co tam wciąga? Poleciłybyście go innym?
timido2
Mol Książkowy

Postprzez possession 27 lip 2010, o 20:31

Nie czytałam tej najnowszej, jest chyba trochę inna niż poprzednie. Murakamiego jest ciężko polecić od tak: "fajna książka". Murakami jest dziwny przesiąknięty estetyką i moralnością dalekiego wschodu. Myślę, że najbardziej urzeka w jego książkach ta odrobina surrealizmu. Zderzenie rzeczywistości z czymś nieziemskim, magicznym. Wrażenie, że my też czasem czujemy się jak w nierealnej matni.
Co dziecko, którym byłeś, pomyślałoby o dorosłym, którym się stałeś?
possession
Administrator

Powrót do Powieść